Inschrijven Nieuwsbrief

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Schrijf automatisch in op" and make sure the selected lists are enabled

Op deze pagina

Op deze pagina vindt u adviezen van psychiater Eric van Duijn, Hoofd Onderzoekslijn Ziekte van Huntington, TOPAZ en zelfstandig gevestigd psychiater en twee van zijn collega’s aan het LUMC.

Een vriendin van mij heeft de ziekte van Huntington. Af en toe stort ze een heleboel nare vragen over mij heen, zelfs leugens. Ik vind zulke beschuldigingen vreselijk. Hoort dit bij de ziekte van Huntington? Hoe kan ik hier het best op reageren?

Ik heb voortdurend een onbestemd angstig gevoel en ben regelmatig bang om alleen te zijn. Ik vind het zelfs vervelend als mijn man even weggaat. Ik kan het niet zo goed benoemen, maar het zit in me. Komt dat vaker voor?

Bij mijn schoonvader is recent de ziekte van Huntington is vastgesteld. Daarom heeft mijn man zich laten testen en kreeg een slechte testuitslag. Hij zal de ziekte dus ook krijgen. Wij hebben goede begeleiding gekregen, maar ik heb nog zoveel vragen en wij kunnen er niet goed samen over praten. Hoe kunnen wij hier mee omgaan?

Mijn man heeft de ziekte van Huntington. Hij gaat steeds meer antisociaal gedrag vertonen en kent geen grenzen. Hij is bijvoorbeeld ongevraagd intiem naar anderen toe. Hoe kan ik hier mee omgaan?

Mijn vrouw heeft de ziekte van Huntington en is al vele jaren opgenomen in het verpleeghuis. Zij kan zich nog maar moeilijk uiten en ik kan met haar geen gesprek meer voeren. Hoe kan dit ontstaan? Ik vraag me ook af wat er nu eigenlijk allemaal met haar gebeurt: wat gaat er in haar om? Heeft zij nog wel gedachten en snapt ze de dingen eigenlijk nog wel?

Heeft u adviezen om met prikkelbaar gedrag om te gaan? Zijn er medicijnen tegen prikkelbaarheid en agressief gedrag?

In het Kontaktblad stond een artikel van Marjon Mol over seksualiteit bij de ziekte van Huntington. Mijn man heeft de ziekte van Huntington. Ons huwelijk is goed, maar er is weinig intiem contact meer. Soms voel ik me daar schuldig over.

Mijn man heeft de ziekte van Huntington en is erg dwangmatig. Hij stelt herhaaldelijk dezelfde vraag,, controleert of het licht uit is en de kraan is dichtgedraaid. Ik krijg dit niet uit zijn hoofd gepraat. Is het verstandig om medicatie te gaan gebruiken?

Wat is de invloed van een zieke ouder op een kind? Wat heeft de meeste invloed op het kind, de lichamelijke klachten of psychiatrische stoornissen van de ouder?

Tast de ziekte van Huntington echt mijn intelligentie aan of is het de chaos in mijn hoofd waardoor ik dingen niet meer kan structureren/coördineren?

Ik ben zelf Huntington-patiënte. Ik maak mij zorgen om mijn zoon die risicodrager is voor de ziekte van Huntington. Hij is soms moeilijk benaderbaar en zondert zich veel af. Daarbij komt dat ik vind dat hij te veel hasj/wiet gebruikt. Is er iets bekend over het gebruik van drugs bij de ziekte van Huntington? Kan het gebruik van drugs het beloop van de ziekte van Huntington beïnvloeden?

Vereniging van Huntington is aangesloten bij