Artikelen

Hieronder vindt u een aantal links naar wetenschappelijke artikelen, vertaald in het Nederlands.


REM-Slaapstoornissen bij de ziekte van Huntington
Isabelle Arnulf et al., Archives of Neurology, Vol. 65, No. 4, April 2008


Riluzole in de ziekte van Huntington: een 3 jaar durend, gerandomiseerd onderzoek
G. Bernhard Landwehrmeyer et al., Annals of Neurology 2007; 62: 262-272


Effecten van een intensief rehabilitatie programma voor patiënten met de ziekte van Huntington
Paola Zinzi et al., Clinical Rehabilitation 2007; 21: 603-613


Myopathie als een eerste symptoom van de ziekte van Huntington bij een marathonloper
Kosinski et al., Movement Disorders, Vol. 22, No. 11, 2007


Tikken met de handen: een eenvoudige, herhaalbare, objectieve meting voor het vaststellen van motorische afwijkingen bij de ziekte van Huntington
Andrew W. Michell et al., Journal of Neurology 2008, May 13


Gentherapie voor Huntington succesvol in muizen
Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe combinatie voor gentherapie op muizen met Huntington getest. Zij zijn enthousiast over de mate waarin de onderzochte therapie het bewegingsapparaat en de structuur van de hersenen beschermt. De resultaten zijn gepubliceerd in het vooraanstaande Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Omdat het om muizenonderzoek gaat, zullen patiënten er op de korte termijn niet veel aan hebben. Maar de wetenschappers hopen dat de onderzochte combinatie van een gen dat codeert voor een voedings-eiwit en een adeno geassocieerd virus in de toekomst ziekteverschijnselen kan uitstellen of zelfs voorkomen. Voor het gehele artikel klik hier.

De psychologie van testen op de ziekte van Huntington
Of je een erfelijke ziekte hebt of niet? De een wil dat graag weten, de ander bedankt ervoor. Voor sommige aandoeningen kan op basis van het erfelijk materiaal met grote zekerheid vastgesteld worden of iemand een ziekte onder de leden heeft. Reinier Timman heeft de psychologische aspecten van testen op Huntington onderzocht. Voor het gehele artikel klik hier.


Remmen foetale cellen Huntington?

Een Frans onderzoek onder vijf patiënten met de ziekte van Huntington wees uit dat foetale hersencellen het verloop van de ziekte een klein beetje kunnen remmen. De ziekte tot stilstand brengen was nog niet mogelijk. Nederlands Huntingexpert professor Roos reageert terughoudend. Voor het gehele artikel klik hier.


Hormonen en metabolisme bij Huntington en Parkinson
 
Ahmad Aziz werkzaam bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onderzoek naar de ziektes van Huntington en Parkinson.
Hij won hiervoor een Mozaïeksubsidie, een beurs voor jonge talentvolle allochtonen van het NWO.

Onderzoek met diermodellen
Ahmad Aziz hoopt met zijn onderzoek aan te kunnen tonen dat zowel bij mensen met de ziekte van Huntington als die met de ziekte Parkinson afwijkingen kunnen voorkomen in de hormoonhuishouding en stofwisseling. Voor meer informatie en het volledige artikel klikt u hier.